EEG teknisyenleri arasında en çok karıştırılan konu KANAL ve MONTAJ kavramıdır.

Rutin bir EEG kaydı sırasında 19+2 elektrod kullanılır. Burada bahsedilen 19 rakamı açık olan (yani sinyal girişi alınan) – bir diğer deyişle bağlı olan elektrod sayısıdır. 2 olarak adlandırılan ise, kanalların çalışması için gerekli olan TOPRAK ve REFERANS girişleridir.

ENF mezunu olmuş tüm EEG teknisyenlerinin bu kavramları çok iyi bilmesi mesleki zorunluluktur.

Tek tip cihazlar ile çalışmış EEG teknisyenleri genellikle sadece cihazı kullanmayı bildikleri için bu kavramlar karışmakta, bir başka cihaz ile karşılaştıkları zaman tam anlamıyla şaşırmaktadırlar. Örneğin, bazı cihazlarda Z girişi olarak tabir edilen ve alın bölgesine yapıştırılan elektrod aslında toprak girişidir ve bir çok teknisyen bunu bilmemektedir. Yine benzer biçimde A1 veya A2 girişlerini REFERANS girişi olarak kullanmakta olup, bu bilgiden bihaberdir.

Toparlamak gerekirse, Rutin kayıtlarda 19 aktif elektrod kullanılır ve bu elektrodlara (yani kanal girişlerine göre) montajlar yazılır. Erişkin bir hastada 19+2 elektrod kullanılırken, pediatrik hastalarda 12+2 elektrod kullanılabilir. Yine benzer biçimde yenidoğan kayıtlarında 8+2 elektrod yeterli olabilir. Elbette bu kanal sayılarına göre yazacağınız montaj haritaları değişkenlik gösterecektir.

Bu sebeplerle, lütfen kanal ve montaj kavramlarını iyi öğreniniz.

Total Page Visits: 185 - Today Page Visits: 1
Kategoriler: Rutin EEG